Dag,

Graag wil ik een cadeautje uitdelen: mijn nieuwe, gratis e-book over rekenen! Heeft u interesse?

Ik heb een aantal jaar een eigen combinatiegroep 3,4,5 gehad. Elk jaar had ik wel één of enkele kinderen in mijn groep die aan het eind van groep drie nog niet uit hun hoofd konden rekenen tot 10 en 20.

Is dat erg?

In kerndoel 27 staat dat kinderen de basisbewerkingen tot 100 snel uit het hoofd moeten kunnen uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 zelfs van buiten moeten zijn gekend.

Dit kerndoel hoeft natuurlijk nog niet eind groep drie behaald te zijn, maar toch...

Het is mijn overtuiging dat goed en vlot kunnen hoofdrekenen, zonder vingers, zonder materiaal, zelfs al in groep drie, een voorspeller is van rekensucces.

Ik werk inmiddels al jaren in mijn eigen praktijk, waar zich steeds meer kinderen aanmelden met rekenproblemen. Alhoewel deze kinderen van elkaar verschillen voor wat betreft rekenproblematiek, leeftijd, intelligentie, karakter en overige persoonlijke kenmerken, is de wortel van hun rekenprobleem vrijwel identiek.

Al deze kinderen hebben moeite met het vlot kunnen hoofdrekenen tot 20 en 100.

Deze vaardigheden en kennis hadden ze in groep drie en vier moeten leren. Ondanks alle hulp en begeleiding zijn ze blijven steken in trucjes, niet effectieve strategieën en het stiekem rekenen op vingers, plafondtegels of tekeningen aan de muur. Met alle gevolgen van dien.

In gesprekken met ouders en scholen merk ik dat men lang niet altijd goed raad weet met hardnekkige (hoofd)rekenproblemen.

Omdat ik graag mijn kennis over rekenproblemen wil delen met een ieder die daar belangstelling voor heeft, heb ik de afgelopen maanden een nieuw e-book geschreven over rekenen:

Het is helemaal gratis en het is geschreven voor elke leerkracht die er geen genoegen mee neemt dat kinderen eind groep drie en vier de sommen tot 20 en 100 nog niet geautomatiseerd/gememoriseerd hebben en wil begrijpen hoe dat komt.

Via mijn website kan het e-book aangevraagd worden.

Veel leesplezier.

Met hartelijke groet,

Ilse Schreuder

 

 

 

 

 

 

Beeldendleren, help kinderen met leerproblemen door hen een methode te leren om met plaatjes te denken